pay someone to do my homework online

Led Tabela Sistemleri

ghostwriter gesuchtDirek veya endirek ışık kullanılarak hazırlanan Led Tabela Sistemerinin en önemli özelliği çok uzak mesafelerden dikkat çekici bir şekilde gözükebilmesidir. Bu tabela için çok çeşitli renkli logolar, yazılar üretilebilir. İngilizcede ”Light Emmiting Diode” anlamına gelen LED Türkçe’de ”Işık Yayan Diot” anlamına gelmektedir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştürür.

Görünün ışık bölgesine düşen LED ışık spektrumları farklı çeşit LED’lerde ultraviole veya kızılötesi ışık da yayabilir.  Yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan LED çipi LED’in en önemli malzemesi olmakla birlikte ışığın belirli bir yöne yayılmasını sağlar.
LED’in hangi renkte ışık yayması isteniyorsa galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır (GaAIAs, GaAs, GaAsP, GaP, InGaAIP, SiC, GaN). Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır. Örneğin kırmızı renk (660nm) için GaAlAs, sarı renk (595nm) için InGaAIP, yeşil renk (565nm) için GaP, mavi renk (430nm) için GaN kullanılır. LED imal eden firmalar kataloglarında LED’in yaydığı ışığın dalga boyunu vermektedir. LED çipinde kullanılan katkı maddesine bağlı olarak aynı renkli LED’lerin dalga boyu farklı olabilmektedir. Örneğin InGaAlP katkılı LED 640nm dalga boyunda; GaAlAs katkılı LED 660nm dalga boyunda; GaP katkılı LED ise 700nm dalga boyunda kırmızı ışık yayar.

Led Hakkında detaylı bilgiyi BilTek TUBİTAK adresinden edindik ve sizler için derledik:

www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/led.htm – 5k –

Seri ve paralel bağlanabilen LED’lere eeri bağlantıda istenildiği kadar led seri bağlandıktan sonra 1 tane akım sınırlama direnci eklenmelidir. Paralel bağlantıda ise her LED’e 1 direnç eklenmelidir.Ledlerin ana malzemesi silikondur ve yarı iletken malzemedene üretilir. Üzerinden geçen foton sayesinde değişik renkte ve açıda ışıklar vermektedir. LED’in üzerindeki ufak bir değişikliğin oluşması LED’in rengine etki eder. Yüksek akım nedeniyle bozulmaması için ledlere seri bir akım sınırlama direnci bağlanır. Ledler tıpkı bir Zener diyot gibi üzerinde sabit bir gerilim düşürür. Kırmızı LED yaklaşık 1,8V-15mA Sarı LED yaklaşık 2V-15mA Yeşil LED yaklaşık 2,2V-15mA Mavi ve Beyaz LED yaklaşık 3.6V-20mA ‘de çalışır.

LED piyasaya çıkmadan önce Neon teknolojisi kullanılıyordu fakat LED’in kullanımı daha rahat olduğundan piyasayı hemen domine etti. Ne yazık ki LED, Neon kadar dayanıklı değildir. Neon’u vazgeçilmez yapan maddelerinden biri budur. LED sistemi çok küçük yerlerde bile kullanılabildiğinden çok tercih edilen bir üründür. Fakat Tabelanın boyuları büyüdüğünde LED daha maaliyetli olacağı için büyük boyutlu tabelalarda standart ışık sistemleri tercih edilir.