Araç Giydirme İşleminin Grafik Tasarım Teknikleri

Araç Giydime işlemi için gereken program Photoshop’tur. Bazı firmalar bu işlem için Cart-art tarzı hazır programlar kullanırlar fakat bu programın sürekli revizesi yapılması gereklidir. Sarıyer Reklam olarak bu tip hazır programları tercih etmiyoruz ve işlemlerin hatasız olması için grafik tasarım programlarını kendi denetimimizde kullanıyoruz.

İlk önce Araç Giydirme işlemini yapmak isteyen firma aracını getiriyor ve biz bu aracın her cephesinden detaylı resimler alıyoruz. Bu resimleri çektikten sonra çıktısını alıyoruz. Çıktı üzerine tüm ölçüleri alıp bilgisayardan aracın net ölçülerini hesaplıyoruz ve bire bir ölçüleri ekran yansıtıyoruz. Firma yetkilisinin onaylı imzası aracılığıyla tasarımı yapan grafiker ölçülerini onayına sunar.

Onay almayı unutmamanız ayrıca önemlidir, çünkü müşteriler onaylanmayan durumlarda ortaya çıkan ürünü beğenmeyebiliyorlar. Bu imzayı alarak reklam firması ve müşteri birbirlerini garantiye almış oluyorlar.

Araç Giydirme İçin Grafik Tasarımda Dikkat Edilecek Hususlar

Arabanın kapı kolları, cam fitiller veya çukur olan kanalları reklamın güzelce yerleştirilmesine engel olabilir. Bu tip durumlarda reklamın yazılı kısımlarının kesilmesi gerekebilir ve reklam amacına ulaşmakta zorlanır ve reklam istediğiniz biçimde olmayabilir. Bu nedenle çalıştığınız firmaları bu konu hususunda kesinlikle önceden uyarınız. Grafiker işini düzgün yapmasına karşın montaj düzgün değilse sonuç tatmin edici olmayacaktır.

Önceden bilgisayar çıktısı almanız işinizi kolaylaştırıp işin sonucunda neler olabileceğini görebilmenizi sağlayacaktır. Cam kenarlarında bulunan fitillere özellikle dikkat edilmelidir. İşlem düzgün yapılmadığı takdirde zamanla bu fitil yerlerinden ayrılmalar meydana gelecektir. Bu tip durumları önceden düşünmeli ve ona göre hazırlık yapılmalıdır.

İmajı Baskıya Göndermenin İncelikleri

Baskı makinasına hazırlanan tasarımı göndermek kolay bir işlem değildir. Dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Şöfor kapısı gibi tek parça alanları malzemenin genişliği (Cast Malzemeler 135-137 cm genişliktedir) imkan verdiği sürece tek parça halinde basılmalıdır aksi takdirde görüntü kirliliğine neden olur. Cast Folyo’nun boyutunun yeterli geldiği yerlerde her zaman tek parça işlem yapılmalıdır.

Diğer bir husus ise baskı yapacağınız bölgeyi en az 3 ila 5 cm büyük olarak basmaktır. Bu yanlış ölçü alınmasından kaynaklanabilecek yerleştirme işlemleri sırasındaki hataları gidermek için kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca montaj ekibinin işini kolaylaştırmak adına parçaların üstünden 1’er cm’lik paylar bırakılmalıdır ki kolayca bindirme işlemi yapılıp parçalar birbiri ile uyumlu olabilsin.

Baskıya iş dosyamızı CMYK formatında gönderdiğinize emin olunuz. Çünkü dijital baskı makineleri CMYK renk kodlarıyla çalışır. RGB renk kodu gönderilen dijital makine baskı renklerini tutturamayacaktır ve renklerin CMYK formatına göre daha koyu çıkmasına neden olacaktır.

Araç Giydirme İçin Baskı Modları ve Ayarlar

Yüksek kalitede baskı üretebilen Dijital Baskı makinelerinden yoksun olan firmalar çözümü düzgün ayarlarda RIP’lenmiş yüksek kalitede baskı işlemine başvurur. Oysa ki solvent bazlı makineler daha yüksek kalitede işlem yapar. Piyasada halen daha 400 dpi’lık makineler kullanılmaktadır.

Biz ise Sarıyer Reklam olarak bu işlemleri 1440 dpi’lık makinelerde yapıyoruz. 1440 dpi Fotoğraf Kalitesi’ndeki baskıya eştir. İnkjet sistemiyle çalışan Dijital Baskı makineleri mürekkep püskürten printerlar gibi çalışır. Bu mürekkep püsküren üniteler KAFA olarak adlandırılır ve çalışma prensibi sağa ve sola giderek baskıyı oluşturacak şekilde püskürtme işlemi yapmaktır.

Bu sağa ve sola gitme işlemi ile birlikte servo motorları da kağıdı, brandayı veya folyoyu ilerletir ve bu şekilde baskı oluşur. Örneğin 3 cm’lik bir malzeme için soldan sağa gitmeden önce servo motorlar bu malzemeyi 3 cm ileriye ittirir

Baskı bu yolla ilerlediği sürece STEP denilen kısımlarda sorun çıkmak fakat servo motorlarının ayarı bozulursa STEP yani bindirme bozukluğu meydana gelecektir. Bu ise baskı ölçünüzün kısalmasına neden olur ve baskıda bozulmalar oluşur.

Bu işlemin tam tersinde ise yani ölçünün uzaması durumunda baskıda beyaz çizikler meydana gelir. Bu soruna uzak doğudan gelen makineleri kullanan firmalarda sıkça rastlanır.

Roseneld, author of make a scene, write free, and essay4today.com forged in grace www.